Citate Dama cu camelii

In putin se afla totul…“Copilul este mic, dar in el este cuprins omul; creierul este stramt, dar el adaposteste cugetarea; ochiul nu este decat un punct, dar imbratiseaza spatii imense”

“…ma temeam sa nu ma accepte prea repede, sa nu-mi acorde prea promt o dragoste pe care as fi droit-o cu pretul unei indelungi asteptari sau al unui mare sacrificiu. Asa suntem noi, barbatii…”

“femeile ingaduie cateodata sa le fie inselata dragostea, dar nu permit niciodata sa le fie ranit amorul propriu si intotdeaua ranesti amorul propriu al unei femei cand, dup ace te-ai culcat cu ea de doua ori, o parasesti, oricare ar fi motivele invocate pt aceasta ruptura.”

(Marguerite si Armand inca la inceputuri) “Mi-am pus intrebarea daca dorintele barbatului au oare vreo margine, deoarece – implinite asa de repede … nazuiesc mereu spre altceva.”
“Sunt barbati care se ruineaza fara sa obtina nimic … si sunt altii care ne au gratie unui buchet de flori. (…) Daca barbatii ar sti ce se poate obtine cu o lacrima, ar fi mai iubiti, iar noi  i-am ruina mai putin.” “Aavem amanti egoisti care isi cheltuiesc averile nu pentru noi, ci pentru vanitatea lor. (…) Nu mai suntem fiinte, ci lucruri. Suntem cele dintai in amorul lor propriu, cele din urma in stima lor.”

“atunci te-am intalnit pe tine…si am incercat sa fac din tine barbatul pe care il chemam in mijlocul zgomotoasei mele singuratati. Ceea ce iubeam in tine nu era omul care erai, ci cel care trebuia sa fie.”

“ Totdeauna au fost puse in legatura natura, viata in aer liber cu dragostea  si bine s-a facut: nimic nu da un cadru mai frumos femeii pe care o iubesti decat cerul albastru, miresmele, florile, adierile vantului, singuratatea stralucitoare a campurilor sau a padurilor. Oricat de mult ai iubi o femeie, oricata incredere ai avea in ea, oricare ar fi siguranta in viitor pe care ti-o da trecutul ei, esti intotdeauna mai  mult sau mai putin gelos. (…) Mi se pare ca oricat ar fi de indiferenta la ceea ce o inconjoara, femeia iubita isi pierde din  parfumul si din armonia ei in contact cu oamenii si  cu lucrurile.”

“stii, desigur, ce inseamna sa iubesti o femeie, stii cat trec de usor zilele  si cu cata lenevie te lasi in voia zilei de mine. (…) Orice fiinta, alta decat femeia iubita, ti se pare inutila pe lumea asta. Regreti ca ai daruit mai inainte si altor femei particele din inima ta si nu-ti  inchipui cum ai mai putea mangaia vreodata cu dragoste mana altei femei in afara de aceea pe care o strangi acum in mainile tale. Creierul nu accepta nici o activitate, nici o amintire, nimic din ceea c ear putea sa-l abata de la unicul gand ce I se infatiseaza neincetat. In fiecare zi descoperi iubitei tale un farmec nou, o voluptate necunoscuta pana atunci. ”

“Existenta nu mai inseamna decat implinirea repetata a unei dorinte continue, inima nu mai este decat vestal chemata sa intretina focul sacru al dragostei.”

“Alaturi de viata sufleteasca se afla si cea materiala, si sentimentele cele mai curate sunt prinse bine de pamant, cu fire ridicule, este adevarat, dar de fier, pe care nu-I chiar asa de usor sa le rupi.”

“Nu exista sentimente cu totul pure decat la femei cu totul caste. Orice Manon poate crea un Des Grieux, dar  timpurile si obiceiurile s-au schimbat.”

“Iubirea adevarata te face intotdeauna mai bun, oricare ar fi femeia care o inspira.”

“Cand te-ai deprins in viata cu un obicei, asa cum ma deprinsesem eu cu aceasta dragoste, iti pare cu neputinta sa renunti la el far asa sfarami in acelasi timp toate celelalte resorturi ale vietii.”

“O iubisem prea mult si o mai iubeam inca nebuneste pe aceasta femeie pentru ca sa-mi poata deveni deodata  indiferenta. Trebuia sau s-o iubesc, sau s-o urasc.”

“Dupa o luna numai de dragoste ca aceasta, impartasita si de trup si de inima, nu mai esti dcat un cadavru.”

*autorul vizeaza trezirea unei compasiuni fata de victimele dragostei si ale structurii sociale prost organizate.
**controversat la inceput, romanul a facut subiectul unei piese de teatru, al binecunoscutei opere a  lui – La Traviata si al unor filme precum cel regizat de Franco Zefirelli sau cel al carui rol principal este interpretat de Colin Firth (our young and dashing Mr. Darcy)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s